Tema ediției din acest an este dedicată bucătăriei tradiționale românești. Inițiativa îi aparține primarului comunei Scoarța, Ion Stamatoiu, care, deși trece printr-o perioadă dificilă, fiind imobilizat în urma unei fracturi de bazin și a unor coaste rupte provocate de un accident –, rămâne implicat în pregătirile evenimentului.
„Vreau ca oamenii să se bucure de preparatele românești autentice, de la ciorbe aburinde la sarmale, tocănițe și deserturi ca la bunica acasă”, a transmis primarul, adăugând cu umor: „Mâncarea va fi fierbinte, așa că aveți grijă!” spune alesul local Ion Stamatoiu.
Programul zilei de sărbătoare este gândit pentru a aduce comunitatea împreună, pas cu pas:
13:00 – Pornirea focului: gospodarii și bucătarii satului își aprind ceaunele și grătarele, pregătind festinul.
14:00 – Primirea participanților: oaspeți din comună și din împrejurimi vor fi întâmpinați cu pâine și sare, după tradiție.
16:00 – Chemarea aromelor: mirosurile de bucate se vor răspândi în aer, stârnind pofta tuturor celor prezenți.
17:00 – Primirea oficială a oaspeților: momente protocolare și întâlnirea cu partenerii evenimentului.
19:00 – Spectacol de muzică și dans susținut de formația CrinuBand, care promite să țină lumea pe ring până târziu în noapte.
Degustarea preparatelor va fi gratuită, iar mesele vor fi pline cu bucate tradiționale pregătite cu grijă și pricepere. Evenimentul este organizat, ca în fiecare an, de Primăria și Consiliul Local Scoarța, în parteneriat cu GAL „Valea Gilortului” și GAL GILORT.
TRADIȚIE ȘI AMINTIRI
Anul trecut, atmosfera a fost întreținută de formația Prefix, condusă de Gabi Popescu, fiu al satului Copăcioasa, de interpretul Mihai Ștefan, dar și de membrii Ansamblului Profesionist Doina Gorjului, printre care Irinel Motorga, Alexandra Bleaje, Ileana Lăceanu, Ilie Dură și Georgiana Bârsac. din Copăcioasa. Muzica lor a animat petrecerea până noaptea târziu, oamenii au jucat hore și sârbe, au cântat și au mâncat din belșug. Organizatorii sunt convinși că în acest an numărul participanților va fi și mai mare, mai ales datorită temei culinare și reputației petrecerilor din Scoarța.
O ZI PENTRU COMUNITATE
Pentru locuitorii comunei, hramul și hora nu sunt doar prilej de distracție, ci și un moment de reîntâlnire cu cei plecați departe, de reafirmare a legăturilor de familie și prietenie și de păstrare a tradițiilor.
Pe 15 august, Bobu se va transforma în inima Scoarței cu cântec, joc, bucate alese și voie bună, demonstrând încă o dată că tradiția trăiește atunci când este împărtășită.
Comentarii
Trimiteți un comentariu